HANGİ AYDA HANGİ SEBZE EKİLİR ?


sebze ekim takvimi
Hangi ayda hangi sebze ekilir ?

HANGİ AYDA HANGİ SEBZE EKİLİR

Mevsimine ve ayına göre yetişen sebzelerin hangilerinin hangi aylarda ekilmesi gerektiğini içeriğimizdeki aylara göre ekim tablosu'nda detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
Her mevsimin ve ayın kendine özgü yetişen sebzeleri vardır. Bunun nedeni ilkim ve hava koşullarıdır. Her sebzenin yetişebilmesi için kendine has iklim şartlarına ihtiyacı vardır. Bu sebepten sebze yetiştirirken tohumlarını toprakla buluşturduğumuz vakte dikkat etmek gerekir. Hangi sebze hangi ayda ekilmeli, bakım ve yetiştirme koşulları nasıl olmalı bu konular hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Sıcağı seven ve yaz aylarında yetişen bir sebzeyi soğuk mevsimlere ait bir ayda ekerseniz onun gelişmesi maalesef mümkün olmayacaktır. Hangi sebze hangi ayda ekilir merak ediyor ve öğrenmek istiyorsanız, aşağıda sizler için hazırladığımız tablodan sebze ekim aylarını detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

OCAK : Turp, Sarımsak

ŞUBAT : Bezelye, Turp, Sarımsak

MART : Ispanak, Bezelye, Patates, Roka, Soğan, Maydanoz, Nane, Taze Soğan, Sarımsak, Dereotu, Çilek.

NİSAN : Yeşil Biber, Çarliston Biber, Dolmalık Biber, Semizotu, Ispanak, Enginar, Patates, Roka, Soğan, Maydanoz, Nane, Taze Soğan, Göbek Salata, Marul, Dereotu,

MAYIS : Yeşil Biber, Çarliston Biber, Dolmalık Biber, Salata, Domates, Semizotu, Ispanak, Kabak, Patlıcan, Bamya, Pırasa, Fasulye, Havuç, Roka, Maydanoz, Nane, Taze Soğan, Göbek Salata, Marul, Tatlı Mısır, Karpuz, Kavun, Tatlı Kabak, Dereotu.

HAZİRAN : Yeşil Biber, Çarliston Biber, Dolmalık Biber, Salata, Domates, Semizotu, Ispanak, kereviz, Lahana, Karnabahar, Kabak, Patlıcan, Bamya, Pırasa, Fasulye, Havuç, Roka, Maydanoz, Nane, Taze Soğan, Göbek Salata, Marul, Dereotu.

TEMMUZ : Semizotu, Ispanak, Kabak, Roka, Maydanoz, Nane, Taze Soğan, Göbek Salata, Marul, Dereotu.

AĞUSTOS : Semizotu, Ispanak, Kabak, Roka, Maydanoz, Nane, Taze Soğan, Göbek Salata, Marul, Dereotu.

EYLÜL : Semizotu, Ispanak, Kabak, Roka, Maydanoz, Nane, Taze Soğan, Göbek Salata, Marul, Dereotu.

EKİM : Semizotu, Ispanak, brokoli, Roka, Maydanoz, nane,Taze Soğan, Dereotu.

KASIM : Brokoli, Turp.

ARALIK : Turp.

ÖNEMLİ NOT:
Ege, Akdeniz gibi ılıman bölgelerimizde bu takvim şubatta sera veya kapalı mekanda viyole ekimle başlar. Diğer bölgelerimizde ise mart ortası sera ve kapalı mekan viyole fide ekimi ve açık alana Nisan ayı ortalarına doğru baklagil ve fide şaşırtması yapılır. Salata türü tere roka maydanoz marul gibi yeşil bitkiler martta açık alana ekilebilir bahar donlarından etkilenmezler!...



1 yorum:

Yorumlarımızı etik kurallar içerisinde küfür ve hakaret içermeyen anlaşılır, sade bir dille yapmanız önerilir. Uygun bulunmayan yorumlar engellenecektir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.