Şeftali Ağacında Yaprak Kıvrımı (Kabarcık) Taphrina Deformans Hastalığı Nedir ?

yaprak hastalığı
Yaprak kıvırcığı hastalığı
Şeftali Ağacında Yaprak Kıvrımı (Kabarcık) Taphrina Deformans Hastalığı Nedir? 
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Merhaba Dostlar bugün size şeftalide yaprak kıvrımı yani kabarcık hastalığı dediğimiz Latince adıyla taphrina deformans dan bahsedeceğim.

Özellikle son zamanlarda bir çok tarım sitesinde  bu hastalıkla ilgili sorularla karşılaştım tabii sağlıklı bilgi veren kişi ve sayfa sayısı da az, öncelikle hastalığın nedenini bilmemiz gerekiyor. Hastalığın nedeni nem aşırı yağış sağlıklı element ihtiyacının karşılamaması ama yani bu bir mantar hastalığı fungus hastalığı yani netice itibariyle fungusit bir hastalık özellikle ilkbahar döneminde yaprakların bol yağışa maruz kaldığı, ki yapraklar şeftali çiçeklenmeden sonra oluşur eğer çiçeklenme ile birlikte oluşuyorsa bu hastalık meyvenin yapısına da sirayet eder meyvede şekil bozukluğuna deformasyona neden olabilir.

Orta Karadeniz'de genellikle çiçeklenme yani meyveden sonra oluşmakta peki mücadelesi nedir ? mücadelesi ilkbaharda yaprak açmadan göz taşı halk arasında göz taşı olarak tabir edilen bakır sülfat bordo bulamacı uygulamasını sağlıklı yapıldığı durumlarda %90 %98 başarı gösteren bir uygulamadır. Bir kere  bir bahçede görüldüğü zaman şeftali ağaçlarında bu konuda hassas olmak ve sıkça uygulamayı tekrar etmek gerekiyor. Eğer ilkbahardaki bakır sülfat uygulaması göz taşı uygulaması başarılı olamadıysa, sonbaharda tekrardan bordo bulamacı ara dönemde ise kükürtle yapılan gülleci bulamacı uygulaması bu hastalığı 3-4 yıl dikkatli uygulandığı takdirde bahçemizden uzaklaşacaktır.

Hastalık sağlıklı sürgünlerin gelişmesini önler sürgünün ucunda oluşan kabarcık sürgün'ün gelişmesinin önlüyor gördüğünüz zaman elle koparıp atabilirsiniz. Tabi bu mücadelenin %100 başarı getireceğini anlamına gelmiyor yinede zamanla meyve gelişimi sırasında bu yapraklar dökülecek ve zayıflayacaktır. Hastalığın mücadelesi göz taşı uygulamasını eksik etmemek dikkatli ve oranında kullanmak, yaz ve kış kullanmak birçok mantar hastalığı çözümü olacaktır.

Hiç yorum yok

Yorumlarımızı etik kurallar içerisinde küfür ve hakaret içermeyen anlaşılır, sade bir dille yapmanız önerilir. Uygun bulunmayan yorumlar engellenecektir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.