Pil Dolu mu ? - Boş mu ? Nasıl Anlaşılır ?


boş pil nasıl anlaşılır ?
Pil dolu mu boş mu ?


PİLLERİN DOLULUK ORANLARINI BİR ÖLÇÜM CİHAZI OLMADAN 
EN KOLAY NASIL TESPİT EDERİZ

Nedense genellikle boş pilleri atmayız. Belki de zor zamanlarda işe yarayacaklarını düşünürüz. Ama sonra pillerin hangileri boş, hangileri dolu olduğunu unutur veya karıştırırız. Bazen kumandamız çalışmaz acaba pilimi bitti yada kumandamı arızalandı diye düşünür dururuz. İşte bu tip durumlarda işimizi çok kolaylaştıracak bir yöntem var.

Bu videoda sizlere gündelik hayatımızda çok sık kullandığımız tek kullanımlık şarj edilemeyen çinko alkali pillerin boş mu ? veya dolu mu ? olduklarını anlayabileceğimiz kolay bir yöntemden bahsedeceğim.

Pillerimizi yaklaşık bir karış mesafeden sert zemine bıraktığımızda boş olan pilin dolu pile oranla çok daha fazla sekme gerçekleştirdiğine şahit olacaksınız.

Bu durumun sebebi Princeton üniversitesi bilim insanlarının yaptığı bir araştırmada şöyle açıklanıyor ; Pil boşaldıkça çinko anot yükseltgenmeye ve çinko oksit oluşmaya başlıyor. Çinko parçacıkları etrafında birikmeye başlayan çinko oksit elektrodun katılaşmasına yol açıyor. Pilin yapısındaki bu değişim piller boşaldıkça zıpladıkları yüksekliğin artmasına neden oluyor.

Konuyla alakalı araştırma linkini buradan paylaşıyorum.
https://pubs.rsc.org/en/Content/ArticleLanding/2015/TA/c5ta01576f#!divAbstract




Kafanıza takılan soruları yorumlar bölümünden iletebilirsiniz. Videoyu faydalı bulduysanız beğenmeyi ve kanala abone olmayı unutmayın sağlıcakla kalın.

Hiç yorum yok

Yorumlarımızı etik kurallar içerisinde küfür ve hakaret içermeyen anlaşılır, sade bir dille yapmanız önerilir. Uygun bulunmayan yorumlar engellenecektir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.