GÜLLERDE ÜRETİM ve AŞILAMA YÖNTEMLERİ
Güllerde Üretim ve Aşılama |
Tohum ile Üretim: Bir yandan
yabani genç bitki elde edilmesinde, aşılamada anaç bitki olarak kullanılır.
Diğer yandan da ticari amaçların dışında yeni varyetelerin araştırılmasında
uygulanır. Bütün amatörler, bahçelerindeki güllerin olgunlaşmış tohumlarını
toplayarak, tohum ekmekten hoşlanırlar. Fakat bu ekimlerle iyi kalite güllerin
üretilmesi nadirdir. Tohumların hastalıksız, sağlam bitkilerden alınması
doğrusudur. Temiz, saf, ağır dolgun ve çimlenme kabiliyetinin tam olması
gerekir. Gül tohumları oldukça serttir. Ekildiği yıl çimlenmez. Çimlenmeyi
kolaylaştırmak için sonbaharda toplanan ve temizlenen tohumlar katlamaya tabi
tutulur. Tohumlar ilkbahara kadar katlamada kalırlar hava ısınmaya başlayınca
yavaş yavaş sulanmaya başlar. Çimlenen tohumlar kasalara veya tavalara 10 cm
aralıklarla ekilir. Eğer ekim çok sık yapılmışsa genç bitkilerin iyi
gelişmesini sağlamak için seyreltme yapılmalıdır.
Güllerde Üretim Yöntemleri |
Aşı ile Üretim: Aşı ile çoğaltma tekniği çoğaltılması istenilen
bitkinin bir parçasını anaç olarak kullanacağımız başka bir bitki ile
kaynaştırarak tek bir bitki olarak geliştirme tekniğidir. Bitkinin toprak üstü
kısmını yani gövde ve dalları oluşturacak kısma kalem veya göz denir. Bunlardan
kalem, üzerinde birkaç uygun göz bulunan dal parçasıdır. Bu parçanın göz olarak
alınması halinde tek bir gözden oluşan bir parça söz konusudur. Yeni bitkinin
kök kısmını oluşturacak olan aşı kısmına ise anaç denir. Aşılama yöntemleri
kalem aşıları, göz aşıları ve dilcikli İngiliz aşısıdır. Türlere göre aşılamada
başarı alanları çok farklılık gösterir.
Göz Aşısı: Üzerinde bir göz veya tomurcuk bulunan, küçük bir kabuk
parçasından alınan bir kalem kullanılarak yapılan aşılama yöntemine göz aşısı
denir Bu yöntemle bir bireyden çok sayıda göz alma olanağı vardır. Bu nedenle,
göz aşısı metodu kıymetli bitkilerin ve güllerin üretilmesinde, ekonomik ve
amatör yetiştiricilerinde kolaylıkla uygulanabileceği aşı yöntemidir. Göz
aşıları sürgün göz aşıları ve durgun göz aşıları olmak üzere 2 çeşittir. »
Sürgün göz aşılarında anaca yerleştirilen göz o yıl içinde sürgün verir.
Genelde nisan- mayıs aylarında yapılan aşılardır. » Durgun göz aşılarında ise
gözler o yıl uyur halde kalırlar ve ancak ertesi yıl sürerler. Haziran – temmuz
- ağustos ve eylül aylarında durgun göz aşısı yapılır.
Güllerde durgun göz aşısının yapım aşamaları şöyledir: Bu aşıda;
Anaç üzerinde aşı bıçağıyla T şeklinde çizik açılır ve kabuk hafifçe kaldırılır.
Kalemden aşı bıçağı ile göz (Yaprak sapı ile birlikte) çıkarılır. Çıkarılan göz
anaçta bulunan T şeklindeki bölgeye yukarıdan aşağıya doğru itilerek
yerleştirilir. Daha sonra aşı yeri düzgün bir şekilde aşı ile bağlanır.
1. Aşı bıçağı ile kalemden gözün
çıkarılması
2. Kalemden çıkarılmış aşı gözü
3. Anaç üzerinde aşı bıçağı ile t
şeklinde çizik açılması
4. Açılan t’ye gözün yukarıdan
aşağıya doğru yerleştirilmesi, anaca yerleştirilmiş göz
5. Aşı yerinin bağlanması
Gül Göz Aşısı |
Kalem Aşısı: Üzerinde birkaç tomurcuk bulunan ve kalem adı verilen
bir parçanın kullanılarak yapılan aşı çeşidine kalem aşıları denir. Kalem
aşıları daha çok iğne yapraklı bitkilerde değerli varyetelerin çoğaltılmasında
kullanılır. Birçok kalem aşısı metodu vardır.
Dilcikli İngiliz Aşısı: Bodur güllerin elde edilmesinde, tohumdan
yetişen yabani gülerler uygulanan bir aşı çeşidi olup, Nisan –Mayıs aylarında
uygulanır. Bu aşıların yapılmasında kullanılan kalem, üzerinde birkaç göz
bulunan, çoğaltılması istenen çeşitten alınan tek yıllık sürgündür. Anaç ve
kalemin tam orta kısmı çakı ile yarılarak dilcikler oluşturulur. Kalem ve
anacın dilcikleri birbirine oturacak şekilde sıkıca rafya ile bağlanır ve aşı
macunu ile sarılır. Bu aşının uygulanabilmesi için öncelikle kalem ve anacın
aynı kalınlıkta olması gerekir.
Daldırma ile Üretim: İlkbahar ya da sonbaharda yapılır. Çelikle
üretimi zor olan güller ve sarmaşık güllerinin üretiminde tercih edilen bir
yöntemdir.
Gül Daldırma ile Üretim |
Leave a Comment