SİGARA İZMARİTLERİ DOĞAYA VE BİTKİLERE BÜYÜK ZARAR VERİYOR !

SİGARA İZMARİTLERİ DOĞAYA VE BİTKİ BÜYÜMESİNE ZARAR VERİYOR !!!

sigara izmaritleri doğaya ve bitkilere zarar eriyor
Sigara İzmaritleri Doğaya Zarar Veriyor !

Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği raporu, trilyonlarca atılan sigara izmaritinin biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkisini ortaya koymaktadır.

Araştırmalara göre, her yıl trilyonlarca sigara izmariti çöp atıyor, bu da bitki gelişimi için risk teşkil ediyor. Bir araştırmada, toprakta sigara izmaritlerinin bulunması çimlenme başarısını azalttığı ve yonca süresinin sırasıyla yüzde 27 ve yüzde 28 oranında azaldığı bulundu.
Ekotoksikoloji ve Çevre Güvenliği dergisinde yayınlanan sonuçlar ayrıca kök ağırlığının yüzde 57 oranında azaldığını gösterdi.
Anglia Ruskin Üniversitesi'nden (ARU) akademisyenler tarafından yönetilen ekibin, çimler için çimlenme başarısı% 10 azaldı ve vurma uzunluğu% 13 arttı. Çoğu sigara izmariti, bir tür biyoplastik olan selüloz asetat elyafından yapılmış bir filtre içerir. Ancak, içilmeyen sigaralardan gelen filtreler, kullanılmış filtreler ile bitki büyümesi üzerinde hemen hemen aynı etkiye sahipti; bu, bitkilere verilen zararın, tütünün yanmasından salınan ilave toksinler olmadan bile, filtrenin kendisinden kaynaklandığını gösterir.
Her yıl yaklaşık 4.5 trilyon sigara izmaritinin çöktüğü, bu da onları gezegendeki en yaygın plastik kirliliği haline getirdiği tahmin ediliyor. Bu çalışmanın bir parçası olarak, akademisyenler Cambridge şehri etrafındaki yerleri örneklediler ve metrekare başına 128 kadar atılan sigara izmariti bulunan alanlar buldular. Kontrol deneyleri, sigara izmaritleri ile aynı şekil ve büyüklükte odun parçaları içermiştir.
ARU'da biyoloji alanında kıdemli öğretim görevlisi olan baş yazar Dr Dannielle Green şunları söyledi: “Dünya çapındaki sokakları ve parkları yaygın olarak gören bir görüş olmasına rağmen, çalışmamız sigara izmaritlerinin bitkiler üzerindeki etkisini gösteren ilk çalışma.
“Çimlenme başarısı üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduklarını ve hem çimlerin hem de yoncaların boylarını vurduklarını gördük ve yonca kök ağırlığını yarıya indirdik. "Test ettiğimiz iki tür olan çavdar ve beyaz yonca, kentsel yeşil alanlarda yaygın olarak bulunmasının yanı sıra, hayvancılık için de önemli yem bitkileridir. “Bu bitkiler şehir parklarında bile biyolojik çeşitlilik zenginliğini destekliyor ve beyaz yonca tozlayıcılar ve azot fiksasyonu için ekolojik olarak önemli.” Filtrelerin yıllar sonra parçalanmaması durumunda yıllar alabileceğini de sözlerine ekledi.
Dr Green, "Sigara izmaritlerinin düşürülmesi sosyal olarak kabul edilebilir bir çöplük gibi görünüyor ve filtrelerin kaybolmadığı ve çevreye ciddi zararlar verebileceği konusunda farkındalık yaratmamız gerekiyor" dedi.
Ortak yazar Dr. Bas Boots şunları ekledi: "Daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, bunun, bitkilere zarar veren filtrenin kimyasal bileşimi olduğuna inanıyoruz. "Selüloz asetat liflerinden çoğu yapılır ve plastiğin yumuşatıcı olarak adlandırılan plastiğin daha esnek olmasını sağlayan kimyasal maddeler de sızıntı yapabilir ve bitkinin gelişiminin erken aşamalarını olumsuz yönde etkileyebilir."

KAYNAK : The Ecologist

Hiç yorum yok

Yorumlarımızı etik kurallar içerisinde küfür ve hakaret içermeyen anlaşılır, sade bir dille yapmanız önerilir. Uygun bulunmayan yorumlar engellenecektir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.