Kalp Krizi Öncesi Belirtiler Nelerdir ? Neler Yaşadım.
Merhaba değerli dostlar bu yazımda 2020 yılı ocak ayında geçirdiğim kalp rahatsızlığı ile ilgili anjiyo ve stent takılmasına giden sürecin öncesinde kalp krizine yol açabilecek belirtiler nelerdi ve sonrasında neler yaşadım, hastanedeki süreç nasıl gelişti, nelere dikkat etmeli, dilim döndüğünce anlatmak istedim.
Arkadaşlar öncelikle şunu çok rahatlıkla söyleyebilirim ki her ne kadar sağlıklı beslenirseniz beslenin potansiyel bir kalp hastası olma riskiniz daima vardır. Genellikle kalp krizi sonucu bir kısmı ölüm ile sonuçlanabilen bu tehlikeli sürecin asıl suçlusunun bilgisizlik, cehalet, önemsememek ve kendine kondurmamak olduğunu çok rahatlıkla söyleyebilirim.
Yaptığım araştırmalar sonucu potansiyel kalp hastası olmak birkaç nedenden kaynaklanabiliyor, bu nedenleri şöyle sıralayabiliriz;
1.) Erkek Olmak (Salgıladıkları ostrojen hormonu ve düzenli adet görmeleri sebebiyle kadınlar erkeklere göre kalp hastası olma riski daha az.)
2.) Aileden kalıtsal, genetik olarak gelebiliyor. (ailenizde veya yakınlarınızda daha önceden kalp rahatsızlığı geçirmiş biri varsa sizinde potansiyel olarak bir kalp hastası olma riskiniz var.
3.) Sigara, alkol, madde bağımlılığı kalp krizinin başlıca etkenlerinden.
4.) Hazır gıdaya dayalı özellikle fastfood ağırlıklı kötü beslenme.
5. Hareketsiz yaşam ve Aşırı kilo.
Benim rahatsızlık sürecim nasıl gelişti;
Bu sürecin başlarında 1 hafta kadar hızlı yürüme sırasında veya yokuş çıkarken iki omzumda oluşan sızının neden kaynaklandığını tam anlayamadım. Kurumumda aldığım acil yardım eğitimleri ve sosyal medyadan gördüğüm ve öğrendiğim kadarıyla bu sızının kaynağının kalp damar hastalığı belirtisi olabileceği aklıma gelse de açıkçası kendime pek konduramadım. Fakat ortalama 1 hafta süren bu omuz sızılarımın giderek artması ve dinlenince geçmesi beni iyiden iyiye iyiye şüphelendirmiş ve en azından kan sulandırıcı bir ilaç içmenin yararlı olabileceğini düşünerek dışarı çıkmadan önce bir adet aspirin almıştım. İlacı içtikten yaklaşık yarım saat sonra bir iş için dışarı çıktığımda yürürken kalbimde hissettiğim çarpıntı, halsizlik ve baş dönmesi sonucu kalp krizinin eşiğinde olduğumu fark ettim, hemen babamı aradım ve kendisini durum hakkında bilgilendirdim ardından yakınımızda bulunan Mehmet Akif Ersoy Kalp Damar Hastanesi aciline beraber gittik.
Hastanede yapılan kan tahlili, Ekg ve Ultrasonografi sonucu krize yönelik herhangi bir bulguya rastlanamadı. Doktora başımdan geçenleri doğru anlatmam ve rahatsızlığımı iyi ifade etmem sonucu doktor anjiyo yapmanın faydalı olabileceğini söyleyerek yatış işlemlerini yaptılar. Ertesi gün yapılan anjiyoda kalp damarlarından sol ana damarın %95 tıkalı olduğu tespit edildi ve anjiyo sırasında stent takıldı. Takılan stent halk arasında (yağlı stent) olarak bilinen ilaçlı stent'ti, bu stent'in tıkanma riskinin çok az olduğu doktor tarafından bana söylendi.
''Şunu belirtmeden geçemeyeceğim anjiyo'nun en sıkıntılı yanı eğer kasıktan girildiyse anjiyo sonrası 6 saat kum torbası ile atar damara bası yapılmak zorunda olunması. Atar damara açılan damar yolunun kapanması ancak bu yolla mümkün ve bu 6 saat çok zorlu geçiyor.'' Farklı anjiyo yöntemleri de var bunlardan diğeri bilekten anjiyo ve bir diğeri görüntülü anjiyo en rahat ve sıkıntı vermeyeni de bu görüntülü anjiyo tekniği ama tabi görüntülü anjiyo yapılsa da kalp damarlarında tıkanıklık tespit edilip stent takılması gerekiyorsa yine her halükarda bilekten veya kasıktan damara girilmesi şart.
1 gün hastanede yatış sonrası taburcu oldum. Taburcu olduğumun ertesi günü sabahı kalbimde ritim bozukluğu ve halsizlik şikayetiyle tekrar acile gitmem gerekti. Yapılan kan tahlilinde kandaki troponin hormonunun normal değerin üzerine çıktığı belirlendi. Acil doktorunun söylemesine göre bu durum anjiyo sonrası oluşabiliyormuş. 3 saat sonra yeniden kan tahlili yapıldı kandaki troponin hormonunda düşüş gözlemledi sonrasında doktorum endişe edilmesi gereken bir durum olmadığını söyledi ve yeniden eve döndüm.
''Not: Troponin hormonu genellikle kalp krizi geçiren hastalarda kan tahlilinde gözlemlenmesi muhtemel bir hormondur. Gelişen kalp hasarı sonrası ölü kalp kası hücrelerinin kana karışması sonucu meydana gelen bir durum''
Artık kronik bir kalp hastası olduğumdan bana verilen ilaçların bir kısmını sürekli bir kısmını da doktorların belirlediği belirli bir süreye kadar kullanmam gerekiyor. Fakat verilen kolestrol ilacı (Tarden) ve tansiyon düşürücü (Zaprotec) isimli ilaçlar üzerimde aşırı derecede yorgunluk ve halsizlik yaptığından ilk kontrol randevumda bu şikayetlerimi doktoruma ilettim ve doktorum bu ilaçları bırakabileceğimi söyledi. Ancak verilen ilaçlardan kan pıhtılaşmasını önleyen (Karum)'u sadece ilk 1 yıl kullanmamız isteniyor fazlası zararlıymış. Diğer hayati ve ömür boyu kullanmam gereken ilaç (Ecopirin)100 mg. bu ilaç kan sulandırıcı etkiye sahip. Uzun bir süre kullanmam gereken ilaçlardan diğeri de (Vasoxen) 5 mg. tablet bu ilaç ise kalp damarlarında genişletici bir etkiye sahip, aynı zamanda tansiyon dengeleyici.
Size verilen ilaçları zamanında ve doktorunuzun belirlediği dozajlarda kullanmanız hayati önem taşımakta, sakın ola kendi kafanıza göre dozaj arttırmayın, zamanında almayı unuttuğunuz ilaç olursa bir sonrakinde çift doz almayın. Doktorunuzun belirlediği kontrol zamanlarını geciktirmeyin zamanında randevunuzu alın ve kontrole gidin. Kafanıza takılan soruları not ederek kontrol esnasında doktorunuza sorun.
Unutmayın!!!
Stent takılan kalp hastalarında ilk 1 yıl çok önemli. Çünkü ilk 1 yıl vücudumuzun savunma mekanizması takılan stent'i yabancı bir madde gibi gördüğünden üzerini hızlıca kapatmaya çalışacaktır. İlaçlarınızı düzenli kullanmamanız halinde takılan stent kısa sürede yeniden tıkanacaktır. ilaçlarınızı düzenli bir şekilde kullandığınızda ise bu süreç oldukça yavaş işleyecek ve stent'in üzeri ince bir doku tabakası ile örtülecek ve herhangi bir tıkanıklığa sebebiyet vermeden vücudumuz stent ile savaşı sonlandıracaktır.
İlaçlarınızı zamanında alır ve doktorunuzun tavsiyelerine uyarsanız yaşantınızda bir daha herhangi bir sorun yaşamadan hayatınıza devam edersiniz. Aksi takdirde takılan stent'in tıkanma olasılığı başta olmak üzere farklı sağlık şikayetleriyle karşılaşabilirsiniz.
Bu yazıyı anjiyo olduktan 4 ay sonra yazdım ki bu 4 aylık süreçte yaşadığım olumlu ve olumsuz durumları ve ilaçların yan etkilerini sizlere aktarırken daha fazla bilgi verebileyim. Umarım sizlere birazda olsa yardımcı olabilmişimdir. Sorularınızı yorumlar bölümünden iletebilirsiniz.
Muhteşem ve yol gösterici bir yazıydı bir kalp hastası olarak çok faydalandım bu gibi hastalıkları Başından Geçenler anlatınca daha etkili oluyor İnşallah sen de tez zamanda şifa bulursun...
YanıtlaSilgüzel temennilerin için teşekkürler
Sil