Böcekler Yok Oluyor, Peki Neden?



böcekler neden ölüyor
Böcekler türleri yok oluyor
Çok fazla böcek var. Tam olarak sayılarını söylemek zor, çünkü %80'i bilim insanları tarafından henüz tanımlanamadı, ancak muhtemelen yaklaşık 5,5 milyon kadar tür var. Bu sayıya akarlar ve örümcekleri de  dahil edersek bu sayı muhtemelen  7 milyonu bulabilir.

Böcekler dünyada her yerdeler, fakat yakın zamanda yayınlanan bir raporda, dünya genelindeki böceklerin endişe verici bir oranda azaldığı belirtilmekle beraber, bir “böcek ilacı” uyarısı'da yapıldı. Bu önümüzdeki birkaç on yıl boyunca dünyadaki böcek türlerinin  %40'ının tükenmesi anlamına gelebilir.

Özellikle endişe verici olan şey, popülasyonların neden azaldığını tam olarak bilmiyoruz. Tarımsal yoğunlaşma ve pestisitler yüksek olasılıkla sorunun büyük kısmını oluşturuyor, ancak kesinlikle bundan daha ciddi olanı ise habitat kaybı ve iklim değişikliği bu tehlikeye yol açan önemli bir unsur olabilir.

Her ne kadar bazı gazete raporları böceklerin “bu yüzyıl içinde yok olabileceğini ” öne sürmüş olsa da, kısa vadede büyük oranda kayıp olasılığı düşüktür. Ancak bazı türlerin yok olması durumunda ise onlarla hayatını devam ettiren diğer canlıların göç ederek yer değiştirmesi muhtemeldir. Bununla birlikte, bu çeşitlilik kaybı kendi başına feci sonuçlara yol açabilir. Böcekler ekolojik olarak çok önemlidir ve yok olurlarsa, tarım ve vahşi yaşamın sonuçları çok korkunç olacaktır.

Yaşamın kıvrımlı temelleri;
Tüm bu minik yaratıkların doğanın büyük düzenindeki rolü yemek ve yenmektir. Böcekler, esasen bütün karasal gıda ağının temel bileşenleridir . Çoğunluğu oluşturan otçul böcekler, hayvansal dokuları sentezler ve bitkileri yerler. Bu büyük iş birçok farklı kategorilere bölünmüş durumda.

Tırtıllar ve çekirgeler bitki yapraklarını yiyorlar, yaprak bitleri ve bitki hazneleri meyvelerin sularını emiyor, arılar çiçeklerin polenlerini alıp nektarlarını içerken, böcekler ve sinekler meyvelerini yiyip köklerini tahrip ediyorlar. Büyük ağaçların odunsu kısımları bile  böcek larvaları tarafından yenir.

Buna karşılık, bitki yiyen böcekler, farklı türden böcekler tarafından yenir, yakalanır ve öldürülür. Besin zincirinde bunların hepsi belirli bir döngüde daha büyük canlılar tarafından yeniyor. Bitkiler öldüğünde bile mantarlar, bakteriler  ve onları yemede uzmanlaşmış böcekler tarafından tüketiliyor.

Besin zincirinde, her hayvan ne tür bir yiyecek yiyeceği konusunda daha az telaşlıdır. Tipik bir otçul böcek yalnızca bir bitki türünü tükete bilirken, böcek öldürücü hayvanlar (çoğunlukla eklem bacaklılar, ama aynı zamanda birçok kuş ve memeli de) ne tür böcekleri yakaladıkları ile ilgilenmezler. Bu yüzden kuşlardan veya memelilerden çok daha fazla türde böcek var.

Böcek sayıları azaldıkça, besin piramidinde üstte olan her canlının zarar göreceği açıktır. Bu durum zaten yaşanıyor. Orta Amerika tropik ormanlarında böcek sayılarında görülen azalma böcek yiyen kurbağaların, kertenkelelerin ve kuşların sayısındaki paralel düşüşlere eşlik ediyor. Biz insanlar dünyayı yöneten küçük yaratıklarla ilişkimiz konusunda daha dikkatli olmalıyız. 
Gerçek şu ki, ''omurgasızlara ve böceklere ihtiyacımız var, ancak onların bize ihtiyaçları yok''

Kaynak: theconversation


Hiç yorum yok

Yorumlarımızı etik kurallar içerisinde küfür ve hakaret içermeyen anlaşılır, sade bir dille yapmanız önerilir. Uygun bulunmayan yorumlar engellenecektir.

Blogger tarafından desteklenmektedir.